Phenol compounds of cornel fruit products

Authors

  • Iryna GAYDAY Uman’ National University of Gardening

Keywords:

cornel, antioxidants, phenol compounds, flavonoids, antocyannis, flavonols

Abstract

It has been proven that cornel fruit juice contains antioxidants thanks to high concentration of free poly phenol compounds. It has been found that thermal processing of a cornel in water in the ratio of 1:1 for 48 hour ensures converting antioxidants into extract in comparison with fresh juice raises their concentration in 25 times.

Author Biography

Iryna GAYDAY, Uman’ National University of Gardening

lecturer

References

Антиоксидантная активность виноматериалов для вин катехинского типа и ее зависимость от фенольных соединений / М. Г. Бенжуашвили, М. Г. Месхи, Э. Р. Чкартишвили и др. // Виноделие и виноградарство. — 2005. — No 6. — С. 28 — 29.

Базарнова Ю. Г. Исследование антиокислительных свойств экстрактов фенольных соединений некоторых растений / Ю. Г. Базарнова, В. С. Колодязная // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2003. — No 8. — С. 66—71.

Антиокислительные свойства экстракта плодов кизила обыкновенного / Н. М. Варварина, Ю. О. Лесекина, В. А. Гницевич и др. // Матеріали міжвуз. наук.-практ. конф. "Проблеми техніки і технології харчових виробництв". — Полтава : ПУСКУ, 2004. — С. 254—257.

Запрометов М. Н. Фенольные соединения: распространение, метаболизм и функции в растениях / М. Н. Запрометов. — М. : Наука, 1993. — 272 с.

Клименко С. В. Кизил на Украине. — К. : Наук. думка, 1990. — 164 с.

Гержикова В. Г. Методы техно-химического контроля в виноделии / Г. В. Гержикова. — Симферополь : "Таврида", 2002. — С. 90—93.

Огай Ю. А. Биологически активные свойства винограда и вина / Ю. А. Огай, В. А. Загоруйко // Виноградарство и виноделие. — 2000. — No 4. — С. 25—26.

Петрова В. П. Биохимия дикорастущих плодово-ягодных растений / В. П. Петрова. — К. : Вища шк. — 1986. — 287 с.

ГОСТ Р 51144–98. Продукты винодельческой промышленности. Правила приемки и методы отбора проб. — Введ. 1999—01—01. — М. : Изд-во стандартов. — 6 с.

Justesen V. Qvantitative analysis of flavonois. Flavonones in fruits, vegetables and bwevages by HPLC withphoto-diode array and mass spectrometros objection / V. Justesen, P. Knuthsen, F. Lefh // J. Chromatogr. — 1998. — Vol. 799. — P. 101—110.

Published

2012-06-01

How to Cite

GAYDAY І. (2012). Phenol compounds of cornel fruit products. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 13(1), 110–116. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1414

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY