Муніципальні базари: від продовольчого забезпечення до міської центральності - ГОНСАЛВЕС, Jorge (Scientia fructuosa, 2026)
Реорганізація міст навколо ідеї близькості стала центральною темою сучасних урбаністичних дискусій як відповідь на наслідки функціональної фрагментації, залежності від автомобілів та втрати повсякденного міського життя. У цьому контексті регулярний пішохідний доступ до свіжих продуктів харчування відіграє ключову роль у територіальній рівності та соціальній згуртованості. У цій статті аналізується місцевий ринок свіжої продукції як інфраструктура найближчого міста, досліджується його внесок у щоденне забезпечення їжею, міську соціальність та центральність населення. Спираючись на критичний огляд літератури про близькість міста, його громадські простори та локальні продовольчі системи, стаття розробляє концептуальне бачення ринку як повсякденного простору, який характеризується частими покупками, логікою "повільного часу" та побудовою довірчих відносин між продавцями та споживачами. Цей підхід доповнюється синтетичним емпіричним аналізом двох муніципальних ринків у Лісабоні, Португалії, що дозволяє нам порівняти моделі відновлення, орієнтовані на повсякденну близькість, із процесами трансформації, повʼязаними з випадковим споживанням і формуванням туристичної привабливості. Результати показують, що внесок ринків у близькість міста менше залежить від їхньої фізичної центральності або архітектурної якості втручання, а більше від збереження їхньої регулярної функції харчування та їх інтеграції в повсякденні справи мешканців. Стаття завершується захистом муніципального ринку свіжих продуктів як стратегічного обʼєкта для побудови більш придатних для прогулянок, взаємоповʼязаних і соціально інклюзивних міст