Стратегії цифрового маркетингу корпоративних фармацевтичних брендів - ЯНКОВЕЦЬ Tetiana (Scientia fructuosa, 2026)
Досліджено особливості й розвиток фармацевтичного ринку в Україні. Сформульовано гіпотезу, що вибір стратегій та інструментів цифрового маркетингу, цифрових платформ та сервісів для розвитку корпоративних брендів фармпідприємств має базуватися на позиціонуванні брендів з урахуванням специфіки діяльності, ринкового сегмента та етапу шляху споживача у даному сегменті. Для перевірки поставленої гіпотези застосовано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, у ході якого розподілено субʼєкти фармацевтичного ринку за етапами економічного процесу "виробництво–розподіл–обмін–споживання" та ринковими сегментами B2B та B2C. Окреслено ключові чинники зовнішнього середовища для фармацевтичних підприємств: політичні, економічні, демографічні, технологічні. Виділено три стратегічні групи корпоративних брендів промислових фармацевтичних підприємств за критеріями "традиції–інновації" та "спеціалізація–масштаб": масштабні універсальні бренди, спеціалізовані інноваційні бренди, масштабні традиційні бренди. Баланс між стратегічними групами промислових брендів формує конкурентні умови для стійкого технологічного розвитку галузі загалом. Виділено ключові інструменти для реалізації іміджевої, конверсійної та репутаційної стратегій цифрового маркетингу фармацевтичних підприємств: покращення роботи вебсайту, вебаналітика, пошуковий маркетинг, цифрова реклама, автоматизація маркетингу, контент-маркетинг, маркетинг у соціальних медіа, мобільний маркетинг. Систематизовано цифрові платформи та сервіси для ринків B2B та B2C для використання промисловими фармацевтичними підприємствами для розвитку корпоративних брендів, з урахуванням моделі цифрового шляху споживача See, Think, Do, Care. Для виділених стратегічних груп корпоративних брендів фармацевтичних підприємств запропоновано стратегічні заходи цифрового маркетингу, з використанням систематизованих у статті інструментів цифрового маркетингу, цифрових платформ і сервісів. Застосовано диференційований підхід до розвитку брендів у цифровому середовищі, що забезпечує прозорість, доказовість і персоналізацію комунікації, та, як наслідок, підсилює довіру до корпоративних брендів