Трансформація ринку послуг з розробки програмного забезпечення у суспільстві 5.0 - БОСОВСЬКА Myroslava; ПІЛЮКОВ Anatoliy (Scientia fructuosa, 2026)
Дослідження зумовлено структурною трансформацією світового ринку послуг з розробки ПЗ, спричиненою вибуховим зростанням інвестицій у цифрові технології, ШІ (GenAI) та зміщенням попиту від виробництва абстрактних ІТ-програм до вимог швидкого, вимірюваного ROI в умовах системних криз, глобальних диспропорцій та структурно-функціональних змін ринків цифрових продуктів і послуг. Для українського ринку програмного забезпечення та цифрових технологій актуальність посилюється у контексті імплементації принципів суспільства 5.0, що визначається глобальною цифровізацією, дефіцитом кваліфікованого людського ресурсу (Senior-фахівців) та необхідністю інтеграції вимог EU AI Act у сервісні контракти та цифрові продукти. Висунуто гіпотезу, що стабілізація операційної маржинальності постачальників послуг можлива через стратегічну переорієнтацію фокусу менеджменту на продуктизовані GenAI-пропозиції з коротким циклом ROI (4–12 тижнів) та пріоритетні інвестиції у Data/AI-інженерію з посиленням регуляторного комплаєнсу діяльності. Для діагностики конʼюнктури ринку послуг з розробки ПЗ застосовано комплексний системний аналіз, корпоративний бенчмаркінг (Gartner, EPAM) та регіональний аналіз конкурентоспроможності (CEE, LATAM). Прогнозоване зростання глобальних ІТ-витрат до 5.43 трлн дол. США диктує концентрацію стратегічних управлінських рішень на бізнес-процесах "фінанси" та "ритейл". Результати підтверджують, що оптимальні стратегії вимагають фокусу на ROI-кейсах та системного інвестування в компетенції ІТ-персоналу