Штучний інтелект та інновації на підприємстві: виклики та загрози - АББАТЕ Tindara; АККОРДІНО Patrizia; КОППОЛІНО Raffaella; ЛА РОККА Elvira Tiziana (Scientia fructuosa, 2026)
Штучний інтелект (AI) трансформує конкурентне середовище й дедалі більше виступає ключовим чинником інновацій та організаційних змін. Взаємодія між AI та управлінням інноваціями порушує низку критичних питань, що стосуються стратегічних бізнес-рішень, етичних аспектів та довгострокової стійкості інноваційної діяльності. Це дослідження має на меті розробити концептуальну рамку, яка окреслює основні виклики та ризики, повʼязані з впровадженням технологій AI у компаніях, орієнтованих на інновації. Керівне дослідницьке питання сформульоване таким чином: у якій мірі сучасна наукова література розглядає виклики, зумовлені ризиками, повʼязаними з упровадженням рішень AI у контексті сталих інновацій? Підґрунтям дослідження є підхід, заснований на оцінці ризиків, запропонований у Законі ЄС про штучний інтелект (EU AI Act), з особливим акцентом на диференційованих рівнях регуляторних вимог, що застосовуються до різних категорій систем AI. Для аналізу наявного академічного дискурсу проведено скоупінгогляд відповідно до стандартів PRISMA та усталених методологічних настанов, з використанням баз даних Scopus і Web of Science. Дослідження завершується обговоренням теоретичних та управлінських наслідків отриманих результатів