Оборонно-промислова політика та зелена конкурентоспроможність - ДУГІНЕЦЬ Ganna; САРКІСЯН Larysa (Scientia fructuosa, 2026)
Оборонна промисловість як ключовий гравець, відповідальний за реалізацію стратегічної оборонної політики держави, повинна бути частиною ширших дискусій щодо сталого розвитку та зеленої трансформації. Швидкі зміни навколишнього середовища та висока невизначеність у глобальному та національному секторах безпеки підвищують нагальність таких трансформацій. Впровадження екологічно дружніх підходів у оборонній промисловості може значно підвищити національну конкурентоспроможність. Мета дослідження – показати напрям трансформацій в політиці оборонної промисловості під час процесу зеленої трансформації. Висунуто гіпотезу, що пріоритетизація практик сталого розвитку в політиці оборонної промисловості має потенціал підвищити як національну безпеку, так і економічну конкурентоспроможність. У цьому дослідженні поєднано якісні та дослідницькі методи, зокрема систематичний огляд літератури та дослідження випадків. Застосування "зелених" практик у політиці оборонної промисловості може сприяти стійкості сектору у періоди високої невизначеності та жорстких бюджетних обмежень шляхом розподілу державних та приватних коштів і підвищення ефективності. Повномасштабне вторгнення росії в Україну у 2022 р. залучило нашу країну до інтенсивних бойових дій і вимагало суттєвих змін у нашій оборонній та економічній політиці. Крім того, посилення процесу європейської інтеграції потребує адаптації наших місцевих практик до практик Європейського Союзу, зокрема до Зеленого курсу. Впровадження "зелених" практик в оборонній промисловості України може бути однаково корисним для національного військового сектору (шляхом підвищення ефективності витрат і використання ресурсів) та для економічного росту країни (шляхом стимулювання інновацій і створення робочих місць у нових або суміжних сферах). Дослідження підкреслює важливість впровадження більш екологічних планів оборони для підвищення конкурентоспроможності шляхом інтеграції національної економіки у глобальні ланцюги створення вартості аерокосмічної та оборонної промисловості. Для України, яка стикається з екзистенційними викликами, це має потенціал створити можливості для виробників та постачальників оборонної промисловості вийти на глобальний фінансовий ринок та більш ефективно розподіляти ресурси. У статті були визначені відповідні рекомендації, а також критичні питання для зеленого розвитку оборонної промисловості