Торгівля між Україною та ЄС в умовах глобальних коливань - ЗУБКО Tetiana (Scientia fructuosa, 2026)
Практичне значення цього дослідження полягає у висвітленні тенденцій торговельних відносин між Україною та Європейським Союзом в контексті геополітичних конфліктів та процесу впровадження принципів європейської інтеграції в українську економіку. Динамічність змін в економіці та політиці зумовлює появу нових викликів для міжнародної торгівлі України та потребує подальших досліджень. Дослідження ґрунтується на гіпотезі, що в умовах геополітичних змін та глобалізації торгівля України товарами з країнами ЄС зазнає структурних трансформацій, що, у свою чергу, впливає на стан економічної стабільності країни та міжнародного партнерства. Необхідно розробити економетричну модель, яка відображатиме вплив ефективності логістики та регуляторного середовища на стан міжнародної торгівлі. Для досягнення цієї мети використано методи теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу. Враховано результати досліджень провідних науковців для визначення основних викликів, що супроводжують процес інтеграції України до ЄС у сфері торгівлі та складні, нестабільні умови міжнародного співробітництва. У дослідженні застосовано статистичний аналіз торговельних потоків, структурну діагностику складу експорту та імпорту, а також багатофакторну економетричну модель, що включає ВВП, індекс ефективності логістики та індекс економічної свободи. Адекватність моделі підтверджено за допомогою регресійної діагностики та статистичних тестів. Аналіз виявив переорієнтацію українського експорту на аграрну та харчову продукцію, зниження експорту металургійної продукції та зростання технологічної й енергетичної залежності імпорту. Економетрична модель демонструє високу пояснювальну здатність (R² = 0,979), що підтверджує значущість інституційних та логістичних чинників. Розрахунки порівняльних переваг визначають пріоритетні експортні сектори та недопредставлені групи товарів із потенціалом розвитку. Торгівля України з ЄС зазнає структурної диверсифікації, зумовленої геополітичними шоками та регуляторними змінами. Для зміцнення стійкості та поглиблення інтеграції Україна має вдосконалити логістику, підтримати пріоритетні сектори та адаптувати торговельну політику до національних інтересів у рамках Угоди про асоціацію