Деглобалізаційні сценарії світової економіки - КАЛЮЖНА Nataliya (Scientia fructuosa, 2026)
Протягом останніх років спостерігається сповільнення глобалізаційних процесів, що зумовлено посиленням ізоляціонізму у зовнішній політиці країн світу, розгортанням торговельно-економічних війн, інтенсифікацією воєнно-політичних конфліктів, наслідками пандемії тощо. Переосмислення невідворотності та невідʼємності глобалізації як ознаки світового розвитку актуалізує дослідження у площині прогнозування сценаріїв нового економічного порядку. Відтак, метою статті є верифікація сценаріїв світового економічного порядку від фінансової кризи 2008–2009 рр. до сьогодення задля підтвердження гіпотези про поглиблення деглобалізаційних тенденцій у розвитку світової економіки. Для перевірки висунутої гіпотези проаналізовано базові сценарії світового економічного порядку консалтингової компанії A. T. Kearney, які передбачають певне сповільнення темпів економічного зростання та міжнародної економічної інтеграції: глобалізація 3.0, поляризація, островізація, комонізація. Обрано індикатори глобального розвитку, динаміка яких дозволить зробити висновки щодо наближеності світової економіки до певного сценарію світового порядку. З використанням методу аналізу часових рядів здійснено перехід від лінгвістичних оцінок індикаторів до діапазонів кількісних значень. Результати аналізу динаміки індикаторів глобального розвитку створили підстави для верифікації сценаріїв світового економічного порядку від фінансово-економічної кризи 2008–2009 рр. до сьогодення, що дозволило підтвердити гіпотезу щодо деглобалізаційних тенденцій у розвитку світової економіки. Перспективи подальших досліджень автор вбачає у розвитку методології сценарного планування світового економічного порядку шляхом врахування індикаторів, які дозволяють оцінити роль геополітичних факторів у прискоренні деглобалізаційних процесів