Сфера гостинності України: відновлення у повоєнний період

Автор(и)

  • Анатолій ВДОВІЧЕН Чернівецький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0000-0002-4496-6435
  • Василь КИФЯК Чернівецький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0000-0001-7632-5248

DOI:

https://doi.org/10.31617/visnik.knute.2022(143)05

Ключові слова:

сфера гостинності, проблеми розвитку, регіональні особливості, пріоритетні напрями, формування стратегій

Анотація

Вступ. Діяльність підприємств сфери гостинності має важливе значення для вирі­шення низки соціально-економічних проблем будь-якого регіону.

Проблема. Розвиток підприємств сфери гостинності у повоєнний період сприятиме створенню нових робочих місць, зростанню надходжень до державного та місцевого бюджетів, розбудові інфраструктури та вирі­шенню інших економічних і соціальних проблем.

Метою дослідження є визначення проблем та особливостей функціонування підприємств сфери гостинності Чернівецької області, пріо­ритетних напрямів і перспективних видів діяльності, формування рекомендацій з роз­роблення і реалізації стратегій їх розвитку у повоєнний період.

Методи. Використано статистичні мате­ріали Національного банку України, Дер­жав­ної служби статистики України, праці відомих науковців. Для виконання постав­лених зав­дань і досягнення мети дослідження застосо­вано методи аналізу та синтезу, систематиза­ції, порівняння, опитування та експертних оцінок.

Результати дослідження. Розглянуто стан функціону­вання туристичних та готельних підприємств, закладів харчування, транс­порт­них та інших підприємств сфери гостинності Чернівецької області, наведено результати опитування під­приємців зайнятих у них. Проаналізовано зару­біжний досвід, експертні оцінки практиків та прогнози розвитку сфери гостинності Чернівецької області.

Висновки. На прикладі Чернівецької області встановлено основні проблеми розвитку й управ­ління підприємствами гостинності, виокрем­лено регіональні особливості, що сприяло визна­ченню пріоритетних напрямів розвитку та формуванню рекомендацій при стратегіч­ному плануванні діяльності підприємств сфери гостинності на поствоєнний період.

Біографії авторів

Анатолій ВДОВІЧЕН , Чернівецький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету

д. е. н., професор, директор

Василь КИФЯК , Чернівецький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету

д. е. н., професор, заступник директора з науково-методичної роботи, міжнародних зв’язків та інноваційного розвитку

Посилання

Skliar, Heorhij (2022). Transformatsiia rozvytku sfery hostynnosti rehionu u voiennyj period [Transformation of the region’s hospitality development during the war]. Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi onlajn-konferentsii "Upravlinnia rozvytkom sfery hostynnosti: rehional’nyj aspekt" – Proceedings of the International Scientific and Practical Online Conference "Hospitality Development Management: Regional Aspect", Chernivtsi, May 5, 2022. Chernivtsi: Technodruk [in Ukrainian].

Lupych, O. O. (2017). Formuvannia konkurentospromozhnoho hotel’noho hospodarstva rehionu [Formation of competitive hotel economy of the regiondis]. Extended abctract of candidate’s thesis. Uzhhorod [in Ukrainian].

Komlichenko, O. O. (2014). Faktory rozvytku turystychnoi haluzi [Factors in the development of the tourism industry]. Naukovyj visnyk Khersons’koho derzhavnoho universytetu – Scientific Bulletin of Kherson State University, 8, 75-79 [in Ukrainian].

Sichka, I. I. (2016). Analiz osoblyvostej ta rozvytku turystychnoho rynku Ukrainy [Analysis of features and development of the tourist market of Ukraine]. Ekonomika ta suspil’stvo – Economy and society, 7, 158-162 [in Ukrainian].

Sirojch, Zdislav, Kariahin, Yurij, & Manov, Mykhajlo (2019). Znachennia sfery hostynnosti v upravlinni suchasnym mehapolisom [The importance of hospitality in the management of a modern metropolis]. Restorannyj i hotel’nyj konsaltynh. Innovatsii – Restaurant and hotel consulting. Innovation. (Vol. 2), 1, (pp.110-120) [in Ukrainian].

Mazaraki, A., Bojko, M., & Kulyk, M. (2017). Determinanty reveniu-menedzhmentu v hotel’nomu biznesi [Determinants of rhubarb management in the hotel business]. Visnyk KNTEU – Bulletin of KNTEU, 4, 66-78 [in Ukrainian].

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine] (2014). Statystychnyj schorichnyk Ukrainy za 2013 rik – Statistical Yearbook of Ukraine for 2013. http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/01/Arch_zor_zb.htm [in Ukrainian].

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [Statistical Yearbook of Ukraine for 2019] (2020). Statystychnyj schorichnyk Ukrainy za 2019 rik – State Statistics Service of Ukraine. Kyiv [in Ukrainian].

Hudz’, P. V. (2018). Pol’s’kyj dosvid dlia Ukrainy u rehuliuvanni rozvytku hotel’noho rynku rehionu [Polish experience for Ukraine in regulating the development of the hotel market in the region]. Rehional’na ekonomika – Regional economy. Issue I-II, (pp. 60-68) [in Ukrainian].

Natsbank pidrakhuvav, iak pryskorylasia infliatsiia u kvitni [The National Bank has calculated how inflation accelerated in April]. https://ua.news/en/natsbank-pidrahuvav-yak-pryskorylas-inflyatsiya-u-kvitni [in Ukrainian].

Stratehiia rozvytku Chernivets’koi oblasti na period do 2027 roku [Strategy of development of Chernivtsi region for the period up to 2027] (2020). Chernivtsi [in Ukrainian].

Ed. Kifyak, V. F. (2021). Sfera hostynnosti Bukovyny v kryzovykh umovakh: stan ta perspektyvy rozvytku [The sphere of hospitality of Bukovina in crisis conditions: the state and prospects of development]. Chernivtsi [in Ukrainian].

Mazaraki A. A. (2019). Ukraine and the world: The tourism system. Prague: Eatern European enter of the Fundamental Researchers (EECFR) [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21

Як цитувати

ВДОВІЧЕН , А., & КИФЯК , В. (2022). Сфера гостинності України: відновлення у повоєнний період. "Scientia·fructuosa", 143(3), 68–77. https://doi.org/10.31617/visnik.knute.2022(143)05

Номер

Розділ

ПІДПРИЄМНИЦТВО