Influence of methods and regimes of storage on preservation and quality of red cabbage

Authors

  • O. GARBUZ Kharkiv Institute of Trade and Economics of KNUTE
  • O. MASLIJ Kharkiv Institute of Trade and Economics of KNUTE

Abstract

There have been given the results of the research of different methods of red cabbage storage and their influence on the commodity output, quality and nitrate content. The most efficient method of storage is in plastic sacks both in storages with natural ventilation and in coolrooms.

Author Biographies

O. GARBUZ, Kharkiv Institute of Trade and Economics of KNUTE

candidate of agricultural science, associate professor

O. MASLIJ, Kharkiv Institute of Trade and Economics of KNUTE

candidate of chemical science, associate professor

References

Петрович О. Овощи и фрукты Украины // Продукты питания. – 2006. – No 1-2. – С. 22-23.

Колтунов В. А., Струневич Л. М. Прогнозування збереження картоплі та овочів в системі логістики. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. – 212 с.

Капуста / Под ред. К. К. Плешкова. – К.: Урожай, 1990. – 111 с.

Широков Е.П., Власов Ю.В. Хранение и переработка плодов и овощей. – М.: Колос, 1972. – 90 с.; Капуста. ... 111 с.; Лизгунова Т.В., Джохадзе Т.И. Капуста краснокочанная, савойская и брюссельская. – М.: Колос, 1971. – 63 с.

ГОСТ 21133–87 Поддоны ящичные специализированные для картофеля, овощей, фруктов и бахчевых культур. Технические условия. – М.: Изд-во стандартов, 1987.

Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда (организация и проведение исследований). – К.: Магарач, 1998. – 152 с.; Сучасні технології в овочівництві / За ред. К.І. Яковенка. – Х.: ІОБ УААН, 2001. – 205 с.

ГОСТ 28561–90 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ и влаги. – М.: Изд-во стандартов, 1990.

ГОСТ 8756.13–87 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сахаров. – М.: Изд-во стандартов, 1987. – С. 72-80.

ГОСТ 24556–89 (ИСО 6557-1:1986; ИСО 6557-2–84). Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина С. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 10 с.

ГОСТ 29270–95 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения нитратов. – К.: Госстандарт Украины, 1997. – 15 с.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / За ред. Г.Л. Бондаренка, К.І. Яковенка. – Харків: Основа, 2001. – 369 с.

Пустыльник Е.И. Статистические методы анализа и обработки наблюдений. – М.: Наука, 1968. – 288 с.; Методика дослідної справи ... 369 с.

Там само.

Колтунов В. А., Струневич Л. М. ... 212 с.

Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сырья и пищевых продуктов: Утвержд. МЗ СССР No 5061–89 от 01.08.89; Некос А.Н., Праченко Т.А., Леонов А.Ю. Экология и проблемы безопасности товаров народного потребления: Учеб. пособ. – Харьков: ХНУ, 2001. – 284 с.

Published

2008-06-06

How to Cite

GARBUZ О., & MASLIJ О. (2008). Influence of methods and regimes of storage on preservation and quality of red cabbage. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 5(1), 156–162. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1718

Issue

Section

GOODS' QUALITY KEEPING