Modeling of formulation of multicomponent vegetable semi-manufactured products

Authors

  • S. BELINSKA Kyiv National University of Trade and Economics https://orcid.org/0000-0002-1984-5797
  • N. ORLOVA Kyiv National University of Trade and Economics
  • V. KRASNOSTSHOK Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

There have been analyzed the factors influencing the development procedure of new goods and mathematic modeling, which are used to optimize the formulation of multicomponent foodstuffs. As a result of the research the new software was developed, which significantly decreases the amount of experimental research and the duration of the process of formulation optimization of frozen vegetable semi-finished products.

Author Biographies

S. BELINSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

N. ORLOVA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

V. KRASNOSTSHOK, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

References

Якість і системи якості // Світ якості України. – No 3. – 2004. – С. 76-78.

Эрл М., Эрл Р., Андерсон А. Разработка пищевых продуктов: Пер с англ. В. Ашкинази, Т. Фурманской. – СПб: Профессия, 2004. – 384 с.

Алексеев Е.Л., Пахомов В.Ф. Моделирование и оптимизация технологических процессов в пищевой промышленности. – М.: Агропромиздат, 1987. – 272 с.

Миронова Н.Г., Ковбаса В.Н. Разработка оптимальных рецептур сухих завтраков повышенной биологической ценности с использованием математического моделирования // Хранение и переработка сельхозсырья. – No 1. – 1998. – С. 51-52; Лисин П.А. Компьютерное моделирование поликомпонентных молочных продуктов // Пищевая пром-сть. – No 11. – 2006. – С. 60-61; Липатов Н.Н. Предпосылки компьютерного проектирования продуктов питания с задаваемой пищевой ценностью // Хранение и переработка сельхозсырья. – 1995. – No 3. – С. 4-9.

Методы исследований и организация экспериментов / Под ред. проф. К.П. Власова – Х.: "Гуманитарный Центр", 2002. – 256 с.

Тележенко Л.Н. Научные основы сохранения биологически активных веществ в технологиях переработки фруктов и овощей. Дис. ... д. т. н.: 05.18.13. – Одесса, 2004. – 415 с.

Харрингтон Д. Управление качеством в американских корпорациях: Пер. с англ. – М.: Экономика, 1990. – 324 с.

Валентас К. Дж., Ротштейн Э., Сингх Р.П. Пищевая инженерия: справочник с примерами расчетов / Под общ. науч. ред. А.Л. Ишевского: Пер. с англ. – СПб: Профессия, 2004. – 848 с.

Дворецкий С.И., Егоров А.Ф., Дворецкий Д.С. Компьютерное моделирование и оптимизация технологических процессов и оборудования: Учеб. пособие. – Тамбов: Изд-во Тамб. гос. техн. ун-та, 2003. – 224 с.

Published

2008-06-06

How to Cite

BELINSKA С., ORLOVA Н., & KRASNOSTSHOK В. (2008). Modeling of formulation of multicomponent vegetable semi-manufactured products. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 5(1), 84–91. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1704

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS