Optimization of mineral structure of sweet dishes enriched with holy thistle

Authors

Abstract

On the basis of the use of the biologically active additives to improve a human diet quality, there has been developed the technological model of a hot sweet dish with holy thistle. The new methods of qualitative and quantitative optimization of products structure are offered. Its validity is checked on the example of a new developed dish.

Author Biography

O. GRYGORENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

References

Mazza G. Functional Foods: Biochemical and Processing Aspects. – Bazel: Technomic Publishing Co Inc., 1998. – 489 р.; Спиричев В.Б., Шатнюк Л.Н., Позняковский В.М. Обогащение пищевых продуктов витаминами и минеральными веществами // Наука и технология / Под ред. В.Б. Спиричева. – Новосибирск: Изд-во Сиб. ун-та, 2004. – 548 с.; Тутельян В.А., Спиричев В.Б., Суханов Б.П., Кудашева В.А. Микронутриенты в питании здорового и больного человека. – М.: Колос, 2002. – 423 с.; Нечаев А.П., Траубенберг С.Е. и др. Пищевая химия: Уч. для вузов, 3-е изд. перераб. и испр. – СПб.: ГИОРД, 2004. – 640 с.; Капрельянц Л.В., Іоргачова К.Г.

Функціональні продукти. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с.

Пересічний М.І., Корзун В.Н., Кравченко М.Ф., Григоренко О.М. Харчування людини і сучасне довкілля: теорія і практика. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2003. – С. 526.

Збірник рецептур страв і кулінарних виробів (технологічних карт) з використанням біологічно активних добавок. – К.: КНИГА, 2004. – С. 11.

Карпенко П.О. Біокоректор: біологічно активна добавка з розторопші плямистої. – К.: ШАНС-Драгстор, 2001. – 20 с.; http://www.fitoklad.ru; http://phyto.boom.ru .

Технологические карты на продукцию общественного питания. Часть I. – К.: Техника, 1990. – С. 449-450.

Published

2008-06-06

How to Cite

GRYGORENKO О. (2008). Optimization of mineral structure of sweet dishes enriched with holy thistle . "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 5(1), 61–67. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1700

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS