Innovation in manufacturing and assortment of extruded products

Authors

  • H. RUDAVSKA Kyiv National University of Trade and Economics
  • N. ANNENKOVA Institute of Economics and Business of Luhansk Taras Shevchenko National University

Abstract

There have been given innovative and patented products development works manufactured by the extrusion method by domestic and foreign authors. Taking into account Ukrainian trends and modern pace of life, the consumption of extruded products of target quality with additives can contribute significantly to the elimination of children’s and adults’ micronutrient deficit.

Author Biographies

H. RUDAVSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of agricultural science, professor

N. ANNENKOVA, Institute of Economics and Business of Luhansk Taras Shevchenko National University

senior lecturer

References

Ковбаса В.М., Дорохович А.М., Хіврич Б.І. Застосування екструзії у виробництві нових харчових продуктів. – К.: УкрІНТЕІ, 1995. – 64 с.; Притульская Н.В., Лобок И. И., Криклий Р.С. и др. Сухие завтраки, полученные методом экструзии // Оптимизация ассортимента и качества товаров народного потребления: Сб. науч. тр. КТЭИ. – К.: КТЭИ, 1992. – С. 113-117; Остриков А.Н., Абрамов О.В., Рудомёткин А.С. Экструзия в пищевой технологии. – СПб.: ГИОРД, 2004. – 288 с.

Остриков А.Н. ... 288 с.; Миголатьев С. Инновационные продукты из экструдера // Пищевая пром-сть. – 2006. – No 6. – С. 34-35.

Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів" від 06.09.2005, No 2809-IV.

Миголатьев С. ... С. 34-35; Троїцький Б., Письменний В. Інтенсифікація процесу екструзії // Харчова пром-сть. – 2006. – No 2. – С. 27-29; Макеева И.А. Технологические инструкции и их роль в обеспечении качества и безопасности продуктов // Пищевая пром-сть. – 2006. – No 4. – С. 52-53; Шленская Т.В., Бочкарёва З.А. Использование продукта экструзионной обработки пшеничных отрубей при производстве мясных рубленых изделий // Пищевая пром-сть. – 2006. – No 6. – С. 64-65; Прянишников В.В., Микляшевски П., Ладд Х. Функциональные добавки направленного действия для пищевой промышленности // Пищевая пром-сть. – 1999. – No 1. – С. 54.

Притульская Н.В., Лобок И. И., Криклий Р.С. и др. ... С. 113-117.

Пат. 71702 А Україна. Спосіб виробництва харчового екструдованого продукту лікувально-профілактичного призначення, збагаченого біоорганічними сполуками / П.П. Пивоваров. – No 2003054342; Заявл. 14.05.2003; Опубл. 15.12.04; Бюл. No 12.

Файвишевский М.Л. Универсальная технология и результаты её применения // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2004. – No 10. – С. 61-63.

Пат. 6777011 США, МПК 7 А 23 р 1/12. Multi-layer food product, system and process (Багатошаровий харчовий продукт, спосіб його отримання і установка для здійснення способу): Crosswind ind., Bontrager Rick A. No 09894537; Заявл. 28.06.2001; Опубл. 17.08.2004; НПК 426/249.

Пат. 19441 Україна. Спосіб виробництва харчового екструдованого продукту з начинкою подушечки "Корисні" / Г.Б. Рудавська, Н.Б. Аннєнкова. No 2006 06977; Заявл. 22.06.2006; Опубл. 15.04.2007; Бюл. No 4; Пат. 20361 Україна. Спосіб виробництва харчового екструдованого продукту з прошарком сандвічі "Українські" / Г.Б. Рудавська, Н.Б. Аннєнкова. No 2006 08640; Заявл. 01.08.2006; Опубл. 15.06.2007; Бюл. No 6.

Рудавська Г.Б., Аннєнкова Н.Б. Споживні властивості нових комбінованих екструзійних продуктів // Товари і ринки. – 2006. – No 2. – С. 116-123.

Published

2008-06-06

How to Cite

RUDAVSKA Г., & ANNENKOVA Н. (2008). Innovation in manufacturing and assortment of extruded products. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 5(1), 24–29. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1692