The safety of frozen semi-finished products of tomato vegetables mixture

Authors

  • N. ORLOVA Kyiv National University of Trade and Economics
  • N. KAMENEVA Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

The article researches safety of new quickly frozen vegetable semi-finished products with tomato vegetables: tomatoes, frozen in tomato mass; cure vegetable with sweet pepper; cure vegetable with sweet pepper and eggplant. It is determined that according to microbiology pollution, the contents of toxic elements and nitrate they are absolutely safe and can be used by people.

Author Biographies

N. ORLOVA, Kyiv National University of Trade and Economics

 doctor of technical sciences, professor

N. KAMENEVA, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

References

Стрингер М. Охлажденные и замороженные продукты / М. Стрингер, К. Деннис ; пер. с англ. / научн. ред. Н. А. Уварова. — СПб. : Профессия, 2004. — 496 с.

Вітер Ю. А. Товарознавча характеристика нових видів заморожених картоплепродуктів : дис. ... канд. техн. наук: 05.18.15 / Юлія Анатоліївна Вітер. — К., 2004. — 172 с.

Белінська С. О. Товарознавча характеристика нових видів заморожених гарбузових овочів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.15 / Світлана Омелянівна Белінська. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2000. — 22 с.

Алмаши Э. Быстрое замораживание пищевых продуктов / Э. Алмаши, Л. Эрдели, Т. Шарой. — М. : Легкая и пищевая пром-сть, 1981. — 407 с.

Постольски Я. Замораживание пищевых продуктов / Я. Постольски, З. Груда ; пер. с польск. — М. : Пищевая пром-сть, 1978. — 608 с.

Дубиніна А. Мікробіологічна безпека швидкозаморожених паст / А. Дубиніна, В. Коваленко, А. Одарченко // Харчова і переробна пром-сть. — 2002. — No 7. — С. 14—15.

Орлова Н. Я. Зміна мікрофлори нових видів заморожених овочів під час заморожування, зберігання та розморожування / Н. Я. Орлова, С. О. Белінська : зб. наук. праць ["Сучасні проблеми товарознавства"]. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002. — С. 152—154.

Камєнєва Н. Оцінка якості заморожених томатів у власному соку / Н. Камєнєва // Товари і ринки. — 2008. — No 2. — С. 85—90.

Орлова Н. Якість замороженого напівфабрикату "Лечо овочеве" / Н. Орлова, Н. Камєнєва // Товари і ринки. — 2009. — No 1. — С. 97—103.

ГОСТ 26668. Продукты пищевые и вкусовые. Методы отбора проб для микробиологических анализов. — М. : Государственный агропромышленный комитет СССР, 1986. — 5 с.

ГОСТ 26669. Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов. — М. : Государственный агропромышленный комитет СССР, 1986. — 14 с.

ГОСТ 10444.15. Продукты пищевые. Метод определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов. — К. : Госстандарт Украины, 1996. — 6 с.

ГОСТ 10444.12. Продукты пищевые. Метод определения дрожжей и плесневых грибов. — М. : Государственный агропромышленный комитет СССР, 1990. — 10 с.

Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сырья и пищевых продуктов / Утверждены зам. министра здравоохранения СССР 01.08.1989 г. No 5061-89. — 185 с.

ТУ У 15.3-2004100145–008:2009. Напівфабрикати овочеві швидкозаморожені. — Увед. 2009—02—26. — К. : Укрметртестстандарт, 2009. — 19 с.

Published

2010-02-11

How to Cite

ORLOVA Н., & KAMENEVA Н. (2010). The safety of frozen semi-finished products of tomato vegetables mixture . "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 8(2), 173–178. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1686

Issue

Section

PROBLEMS OF GOOD SAFETY