Biological safety management of quickly frozen vegetable and fruit products

Authors

Abstract

The article presents the results of quickly frozen fruits and vegetables safety research. Critical control points of safety have been determined and their monitoring procedure has been developed after analysis of technology, life cycle, identification of risks factors and microbiology tests of indicators of quickly frozen vegetable and fruit products.

Author Biography

S. BELINSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

References

ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO22000:2005, IDT). Системи управління безпечністю харчових продуктів. — Чинний від 2007—08—01. — К. : Держспоживстандарт України, 2007.

Инструкция по микробиологическому контролю быстрозамороженной плодоовощной продукции / Разработ. Всесоюзным НИКТИ по переработке фруктов и винограда НПО "Нектар", утв. 29.09.1989 г. — Москва, 1989. — 79 с.

Грубы Я. Производство замороженных продуктов / Я. Грубы ; пер. с чешск. — М. : Агропромиздат, 1990. — 336 с.

Мюллер Г. Микробиология пищевых продуктов растительного происхождения / Гюнтер Мюллер ; пер. с нем. — М. : Пищевая пром-сть, 1977. — 343 с.

Моисеева Е. Л. Микробиология быстрозамороженных овощей / Е. Л. Моисеева, А. А. Буканова, Л. А. Мишучкова // Новое в технологии мясных, молочных и растительных продуктов : сб. научн. тр. — М. : ВНИКТИХолодПром, 1983. — 34 с.

Павлюк Р. Ю. Вплив високих швидкостей заморожування та сублімаційного сушіння на вегетативні форми мікроорганізмів ягід / Р. Ю. Павлюк, В. В. Яницький, Т. В. Крячко // Сучасні проблеми холодильної техніки та технології : зб. наук. пр. — Одеса : ОДАХ, 2007. — С. 111.

Мукаилов М. Д. Влияние замораживания и низкотемпературного хранения на эпифитную микрофлору винограда / М. Д. Мукаилов, Г. А. Абдулкеримов // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2007. — No 10. — С. 23—25.

Безопасность и качество продуктов переработки плодов и овощей / [Ломачинский В. А., Гельфанд С. Ю., Дьяконова Е. В. и др.] ; под ред. В. А. Ломачинского. — М. : ГНУ ВНИИКОП, 2007. — 384 с.

Еркес В. "Свежая" дистрибуція / В. Еркес // Світ морозива та холоду. — 2005. — No 3 (9). — С. 22—23.

Published

2010-02-11

How to Cite

BELINSKA С. (2010). Biological safety management of quickly frozen vegetable and fruit products. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 8(2), 166–172. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1685

Issue

Section

PROBLEMS OF GOOD SAFETY