Radio-protective properties of saladswith brown sea algae

Authors

  • V. CORZUN Institute of hygiene and medical ecology the name of A. Marzeeva AMS of Ukraine
  • I. ANTONYUK Kyiv National University of Trade and Economics
  • L. BURYACHENKO Vinnytsia Insitute of Trade and Economics of Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

Radio-protective properties of salads with brown sea algae with the use of cistozira and laminaria are considered in the article. Research of kinetics of exchange of radionuclides of caesium and strontium is conducted in a radioisotope vivarium on nondescript females of white rats. The estimation of efficiency of the developed salads in clearance of caesium-137 is conducted in the departments of child endocrinology and child haematology of NCRM. The data received prove positive influence of such salads on radionuclides clearance from the organism and the necessity of their use in ecologically unfavorable regions.

Author Biographies

V. CORZUN, Institute of hygiene and medical ecology the name of A. Marzeeva AMS of Ukraine

doctor of medicine sciences, professor

I. ANTONYUK, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

L. BURYACHENKO, Vinnytsia Insitute of Trade and Economics of Kyiv National University of Trade and Economics

lecturer

References

Спиричев В. Б. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами: научные подходы и практические решения / В. Б. Спиричев, Л. Н. Шатнюк, В. М. Позняковский // Пищевая пром-сть. — 2003. — No 3. — С. 10—17.

Микронутриенты в питании здорового и больного человека (справочное руководство по витаминам и минеральным веществам) / [В. А. Тутельян, В. Б. Спиричев, Б. П. Суханов и др.] — М. : Колос, 2002. — 423 с.

Василенко З. В. Питание и здоровье нации в XXI веке / З. В. Василенко : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. ["Стратегія розвитку туристичної індустрії та громадського харчування "], (Київ, 25—26 жовт. 2000 р.). — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2000. — С. 208—210.

Гуліч М. П. Порушення структури харчування населення України: головні причини, шляхи вирішення проблеми / М. П. Гуліч : матеріали наук.-практ. конф. ["Харчові добавки, інгредієнти, БАДи: їх властивості та використання у виробництві продуктів і напоїв"], (Феодосія, 30 черв. — 4 лип. 2003 р.). — К. : ТОВ "Знання", 2003. — С. 3—11.

Полька Н. С. Гігієнічна оцінка організації харчування учнів загальноосвітніх закладів у сучасних умовах / Н. С. Полька, М. П. Гуліч, В. М. Махнюк // Довкілля та здоров’я. — 2006. — No 3 (38). — С. 62—66.

Корзун В. Н. Вимоги до якості харчування населення в умовах екологічного неблагополуччя / В. Н. Корзун // Екологічний вісник. — 2006. — No 6 (40). — С. 10—14.

Корзун В. Н. Шляхи мінімізації впливу радіаційних та ендемічних чинників на стан здоров’я населення / В. Н. Корзун, А. М. Парац // Довкілля та здоров’я. — 2006. — No 1 (36). — С. 13—17.

Титов А. М. Целительные свойства морских водорослей / А. М. Титов. — Архангельськ, 2004. —128 с.

Корзун В. Н. Харчова та біологічна цінність овочевих страв із морськими водоростями / В. Н. Корзун, І. Ю. Антонюк, Л. Ю. Буряченко // "Товари і ринки". — 2007. — No 2. — С. 92—100.

Published

2010-02-11

How to Cite

CORZUN В., ANTONYUK І., & BURYACHENKO Л. (2010). Radio-protective properties of saladswith brown sea algae . "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 8(2), 89–96. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1669

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS