New kinds of functional sandwich pastes on the base of lactoserum processing products

Authors

  • O. MUSIJCHUK Kyiv National University of Construction and Architecture 

Abstract

There have been developed new recipes of two series of sandwich pastes for the sportsmen – low-calorie (Energy mix) and high-calorie (Energy mix plus) on the basis of protein concentrate of lactoserum. Each series has been enriched with functional compositions (biologically active substances) which influence the processes of oil oxidation and energy formation, as well as influence the normalization of central nervous system work, strengthen immunity, improve the work of the most organs – brain, heart, kidneys, liver, etc.

Author Biography

O. MUSIJCHUK, Kyiv National University of Construction and Architecture 

postgraduate

 

References

Технологія продуктів харчування функціонального призначення : монографія / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, Д. В. Федорова та ін. — К. : Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2008. — 718 с.

Рудавська Г. Б. Наукові підходи та практичні аспекти оптимізації асортименту продуктів спеціального призначення / Г. Б. Рудавська, Є. В. Тищенко, Н. В. Притульська : монографія. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002. — 371 с.

Арансон М. Питание спортсменов / М. Арансон. — М. : Лабиринт, 2004. — 148 с.

Гольберг Н. Д. Питание спортсменов: история и современность / Н. Д. Гольберг, Р. Р. Дондуковская, М. А. Данилова // Теория и практика физической культуры. — 2008. — No 3. — С. 73—76.

Вілмор Дж. Х. Фізіологія спорту / Дж. Х. Вілмор, Д. Л. Костіл. — К. : Олімпійська л-ра, 2003. — 654 с.

Рогозкин В. А. Питание спортсменов / В. А. Рогозкин, А. И. Пшендин, Н. Н. Шишина. — М. : Физкультура и спорт, 1989. — 160 с.

Published

2010-02-11

How to Cite

MUSIJCHUK О. (2010). New kinds of functional sandwich pastes on the base of lactoserum processing products . "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 8(2), 70–76. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1664

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS