Features of food textures usein molecular technology

Authors

  • I. DMITRIK Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

The article deals with the concept of molecular technology, its principles and problems. Characteristics of the basic molecular technology tools are presented, i.e. sphere creation, gel-processing, emulsificacion, thickening. Classification and the characteristic of structures such as Algin, Calcic, Citras, Gellan, Kappa, Iota, Agar, Lecite, Sucro, Glice, Metil, Xantana are presented. The optimum quantity of Algin structure for creation of spheres is defined.

Author Biography

I. DMITRIK, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

References

Левинска Н. Дидье Коли: просто, не означает легко / Н. Левинска // Империя вкуса. — 2007. — No 11. — С. 76—78.

MсGее H. On Food and Kitchen: the science and lore of the kitchen / Harold McGee. — New York : Simon & Schuster, 2004. — 567 р.

Blumenthal H. Kitchen Chemistry / Heston Blumenthal, Ted Lister. — London : Royal Society of Chemistry, 2005. — 259 р.

Алексеев Д. Молекулярная кухня / Д. Алексеев // Взгляд: деловая газета. — 2007. — 9 окт. (No 38). — С. 22—27.

Гнединская А. Еда стала прозрачной / А. Гнединская // Московский комсомолец. — 2007. — 12 мая (No 56). — С. 18—21.

Уайтхолл Б. Молекулярная магия / Б. Уайтхолл // Food Service. — 2006. — No 7. — С. 69—74.

Пищевая химия / [Нечаев А. П., Траунберг С. Е., Кочеткова А. А. и др.] ; под ред. А. П. Нечаева. — СПб. : ГИОРД, 2001. — 592 с.

Пивоваров П. П. Теоретичні основи технології громадського харчування / П. П. Пивоваров, О. О. Грінченко : навч. посіб. ; Ч. ІІ. : Вуглеводи в технологічному процесі виробництва продукції громадського харчування. — Харків, 2001. — 184 с.

Кухня от ума // BON TON. — 2007. — No 3. — С. 41—44.

Published

2010-02-11

How to Cite

DMITRIK І. (2010). Features of food textures usein molecular technology . "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 8(2), 58–64. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1662

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS