The technology of flour culinary half-finished products with dietary additives

Authors

Abstract

The article offers the technology and research of quality of new kinds of flour culinary products (varenik) with protein and fat additive ECO “Super” and the products of processing of seaweeds carrageenan and cystoseira. The new type of half-finished product is characterized with high content of Se, J and other macro- and microelements and dietary fibers, which allows anticipating their antiradiation activity and expanding the assortment of functional flour culinary products.

Author Biographies

M. KRAVCHENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, associate professor

M. DEMICHKOVSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

References

Статистичний щорічник України за 2007 рік / Державний комітет статистики України ; за ред. О. Г. Осауленка. — К. : Консультант, 2008. — С. 358.

Технологія продуктів харчування функціонального призначення : монографія / [М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, Д. В.Федорова та ін.] ; під ред. М. І. Пересічного. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. — 718 с.

Харчування людини і сучасне довкілля: теорія і практика : монографія / [М. І. Пересічний, В. Н. Корзун, М. Ф. Кравченко, О. М. Григоренко]. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2003. — 526 с.

Пересічний М. І. Технологія продукції громадського харчування з використанням біологічно активних добавок / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, П. О. Карпенко. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2003. — 322 с.

Зайцева Е. В. Соя как пищевой и лечебный продукт / Е. В. Зайцева // Пищевая пром-сть. — 2005. — No 2. — С. 70.

Лазарь В. Г. Соя: история сои, применение в пищевой промышленности, технологии / В. Г. Лазарь. — К. : Раритет, 2003. — 144 с.

Филлипс Г. О. Справочник по гидроколлоидам / Г. О. Филлипс, П. А. Вильямс (ред.) ; пер. с англ. под ред. А. А. Кочетковой и Л. А. Сарафановой. — СПб. : Гиорд, 2006. — 536 с.

Водоросли. Справочник / Ин-т ботаники им. Н. Г. Холодного АН УССР. — К. : Урожай, 1989. — 358 с.

Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания / [авт.-сост. : А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко, М. И. Пересичный]. — К. : А.С.К., 1998. — 656 с.

Пересичный М. И. Рациональное питание в условиях ионизирующей радиации / М. И. Пересичный, Т. А. Пятницкий, Д. М. Якименко. — К. : Лыбидь, 1992. — 192 с.

Пересічний М. І. Теоретичні та практичні передумови комплексної оцінки якості продукції громадського харчування / М. І. Пересічний // Вісник Київського державного торговельно-економічного університету. — 1998. — No 2. — С. 107—115.

Орлова Н. Я. Теоретичні основи товарознавства. Продовольчі товари. Практикум : навч. посіб. / Н. Я. Орлова. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. — С. 105—115.

Published

2009-06-15

How to Cite

KRAVCHENKO М., & DEMICHKOVSKA М. (2009). The technology of flour culinary half-finished products with dietary additives. NTERNATIONAL CIENTIFIC-RACTICAL OURNAL OMMODITIES ND ARKETS, 7(1), 44–50. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1638

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS