Estimation qualities of liquid detergents for dishes

Authors

  • T. KOLOMIEC' Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

The article gives the results of researches of quality of liquid detergents of the Ukrainian and foreign producers. Physical and chemical properties of washing liquids and washing solutions have been estimated. There have been given suggestions supplement the standard for washing liquids by requirements to certain indicators which are not included in normative documents.

Author Biography

T. KOLOMIEC', Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

References

ДСТУ 2665–94. Засоби мийні синтетичні. Метод визначення мийної здатності. [Чинний від 1995—01—01]. — К. : Держстандарт України, 1994. — 15 с.

ГОСТ 7482–96. Глицерин. Методы испытания. Метод измерения плотности ареометром. — Введ. 1998—01—01. — М. : Изд-во стандартов, 1996. — 11 с.

Дулицкая Р. А. Практикум по физической и коллоидной химии / Р. А. Дулицкая, Р. И. Фельдман. — М. : Высш. шк., 1992. — 270 с.

ДСТУ 2207.3–93. Засоби мийні синтетичні. Речовини поверхнево-активні і мила. Методи визначення масової частки води. — [Чинний від 1994—01—01]. — К. : Держстандарт України, 1993. — 13 с.

ГОСТ 28954–91. Вещества поверхностно-активные и средства моющие. Определение содержания анионно-активного вещества. — Введ. 1992—01—01. — М. : Изд-во стандартов, 1991. — 7 с.

ДСТУ 2207.1–93. Засоби мийні синтетичні і речовини поверхнево-активні. Метод визначення концентрації водневих іонів ; [Чинний від 1995—01—07]. — К. : Держстандарт України, 1993. — 12 с.

Балезин С. А. Практикум по физической и коллоидной химии / С. А. Балезин. — М. : Просвещение, 1980. — 326 с.

ГОСТ 790–89. Мыло хозяйственное твердое и мыло туалетное. Методы испытания. Определения первоначального объема пены. — Введ. 1990—01—01. — М. : Изд-во стандартов, 1991. — 15 с.

Published

2011-01-27

How to Cite

KOLOMIEC’ Т. (2011). Estimation qualities of liquid detergents for dishes. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 10(2), 150–154. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1615

Issue

Section

IMPROVEMENT OF CONSUMER PROPERTIES OF NONFOODS