Optimization of receipts of vegetable and cheese pastes

Authors

  • Lyudmyla MALYUK Kharkiv State University of Food Technology and Trade
  • Svitlana DUBININA Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Abstract

The article presents the results of modeling vegetable home-made cheese pastes by means of vector (multicriteria) optimization. The pastes on the basis of non-fatty sour-milk home-made cheese and puree from white roots (celery, parsley or parsnip) with the predetermined organoleptic parameters, balanced according to physiologic norms and nutritive value have been created. Optimized pastes can be referred to dietary and medical-prophylactic products by the chemical contents.

Author Biographies

Lyudmyla MALYUK, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Svitlana DUBININA, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

external doctorate student

References

Кочеткова А. А. Функциональные продукты в концепции здорового питания / А. А. Кочеткова // Пищ. пром-сть. — 1999. — № 3. — С. 4—5.

Лунев О. Н. Разработка творожных паст функционального назначения с использованием добавок растительного происхождения и "йодказеина" : автореф. дис. на соиск. уч. степ. канд. техн. наук / О. Н. Лунев ; Воронеж. гос. технол. акад. — Воронеж, 2005. — 22 с.

Павлова Ж. П. Творожные изделия с фитокомпонентами / Ж. П. Павлова, Т. В. Парфенова, Ю. А. Гречкина // Молочная пром-сть. — 2006. — № 10. — С. 58—59.

Norback J. P. Optimization and Making Products / J. P. Norback, R. E. Steven // Food Technology. — 1983. — N 1. — P. 73—80.

Пахомов А. Н. Разработка метода многокритериальной оптимизации пищевых рационов по показателям сбалансированности и функциональности / А. Н. Пахомов // Известия ВУЗов. Пищевая технология. — 2004. — № 5—6. — С. 124—125.

Улянич О. І. Зелені та пряносмакові овочеві культури / О. І. Улянич. — К. : Дія. — 2004. — 167 с.

Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії : наказ Міністерства охорони здоров’я України № 272 від 18 лист. 1999 р.

Курицкий Б. Я. Оптимизация вокруг нас / Б. Я. Курицкий. — М. : Машиностроение, 1989. — 144 с.

Published

2010-06-04

How to Cite

MALYUK Л., & DUBININA С. (2010). Optimization of receipts of vegetable and cheese pastes. NTERNATIONAL CIENTIFIC-RACTICAL OURNAL OMMODITIES ND ARKETS, 9(1), 82–89. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1529

Issue

Section

METHODOLOGICAL ASPECTS OF GOODS QUALITY EVALUATION