Rheological properties of frozen tomato semiproducts

Authors

  • Natalia ORLOVA Kyiv National University of Trade and Economics
  • Svitlana BELINSKAYA Kyiv National University of Trade and Economics https://orcid.org/0000-0002-1984-5797
  • Natalia KAMENEVA Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

Influence of deckers is studied on reological property of the frozen ready-to-cook foods from tomato green-stuffs: tomatoes frozen in the wiped tomato mass, leche vegetable with sweet pepper and leche vegetable with sweet pepper and egg-plants. Positive influence of gummy on reological properties is well-proven, which are closely related to the organoleptical indexes, especially with consistency of the frozen ready-to-cook foods from tomato green-stuffs.

Author Biographies

Natalia ORLOVA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Svitlana BELINSKAYA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Natalia KAMENEVA, Kyiv National University of Trade and Economics

assistance

References

Орлова Н. Оцінювання якості заморожених томатів / Н. Орлова, Н. Маліновська // Стандартизація. Сертифікація. Якість. — No 2. — 2008. — С. 66—69.

Кадушечкина Р. С. Изучение реологических свойств карбокси-метил-крахмал – вода / Р. С. Кадушечкина, А. И. Душман, А. М. Голубев // Пищевая пром-сть. — 2001. — No 9. — С. 54—55.

Родионова Н. С. Реологические исследования казеин-агаровых систем / Н. С. Родионова, Е. В. Кузнецова // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2003. — No 8. — С. 138—141.

Реометрия пищевого сырья и продуктов : справ. ; под ред. Ю. А. Мачихина. — М. : Агропромиздат. — 1990. — 271 с.

Пищевая химия / [Нечаев А. П., Траубенберг С. Е., Кочеткова А. А. и др.] ; под. ред. А. П. Нечаева. — СПб. : ГИОРД. — 2007. — С. 350—398.

Камєнєва Н. Оцінка якості заморожених томатів у власному соку / Н. Камєнєва // Товари і ринки. — 2008. — No 2. — С. 85—90.

Орлова Н. Оцінка якості швидкозамороженого напівфабрикату "Лечо овочеве" / Н. Орлова, Н. Камєнєва // Товари і ринки. — 2009. — No 1. — С. 97—103.

Published

2011-12-21

How to Cite

ORLOVA Н., BELINSKAYA С., & KAMENEVA Н. (2011). Rheological properties of frozen tomato semiproducts . "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 12(2), 144–149. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1506

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY