Bifidobacteria dynamics in the synbiotic dairy beverages during storage

Authors

  • Bohdan HOLUB Kyiv National University of Trade and Economics
  • Svitlana DANYLENKO Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

The features of Bifidobacteria dynamics in new synbiotic dairy beverages during storage were reviewed. The results of estimation of quantity composition dynamics and decreasing activity of Bifidobacteria during storage were shown.

Author Biographies

Bohdan HOLUB, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

Svitlana DANYLENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, Senior Research Scientist

References

The Prokaryotes. A Handbook on the Biology of Bacteria. Vol. 3 : Archaea. Bacteria: Firmicutes, Actinomycetes / ed. Martin Dworkin et al. — Singapore : Springer Science+Business Media, 2006. — 1145 p.

The Prokaryotes. A Handbook on the Biology of Bacteria. Vol. 4: Bacteria: Firmicutes, Cyanobacteria / ed. Martin Dworkin et al. — Singapore : Springer Science+Business Media, 2006. — 1143 p.

Голуб Б. Динаміка фізико-хімічних показників синбіотичних ферментованих молочних напоїв при зберіганні / Б. Голуб, С. Даниленко, Г. Рудавська // Товари і ринки. — 2011. — No 1. — С. 121—127.

Lourens-Hattingh A. Yogurt as probiotic carrier food / A. Lourens-Hattingh, B. C. Viljoen // International Dairy Journal. — 2001. — N 11. — Р. 1—17.

Shah N. P. Improving viability of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. in yogurt / N. P. Shah, W. E. V. Lankaputhra // International Dairy Journal. — 1997. — N 7. — Р. 349—356.

МВК 10.10.2.2.–119–2005. Визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах. Метод. вказівки. — К. : Держ. сан.-епід. служба України ; МОЗ України, 2005.

Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Ч. 1. Загальні правила готування вихідної суспензії та десятикратних розведень (ISO 6887-1:1999, ІDT) : ДСТУ ISO 6887-1:2003. — [Чинний від 2004—10—01]. — К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 10 с.

Молоко і молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підраховування колоній за температури 30 оC (ІDF 100B:1991) ДСТУ IDF 100B:2003. — [Чинний від 2005—01—01]. — К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 10 с.

Степанова Л. И. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры / Л. И. Степанова. — Т. 1 : Цельномолочная продукция — СПб. : Гиорд, 1999. — 360 с.

Голуб Б. О. Вплив біфідофлори на амінокислотний склад ферментованих синбіотичних молочних напоїв / Б. О. Голуб, С. Г. Даниленко, Г. Б. Рудавська // Наукові праці ОНАХТ. — 2010. — Вип. 38, Т. 2. — С. 203—207.

Published

2011-12-21

How to Cite

HOLUB Б., & DANYLENKO С. (2011). Bifidobacteria dynamics in the synbiotic dairy beverages during storage. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 12(2), 121–126. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1501

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY