State of Ukrainian population nutrition

Authors

  • B. YEGOROV Odessa National Academy of Food Technologies
  • M. MARDAR Odessa National Academy of Food Technologies

Abstract

Basic factors, influencing human health, are considered. The special attention is given to the factor of nutrition. Norms and actual consumption of basic food by the population of Ukraine are given. Influence of bioactive substances of on the health of certain groups of population is emphasized.

Author Biographies

B. YEGOROV, Odessa National Academy of Food Technologies

doctor of technical sciences, professor

M. MARDAR, Odessa National Academy of Food Technologies

candidate of technical sciences, associate professor

References

Пилат Т. Л. Биологически активные добавки к пище (теория, производство, применение) / Т. Л. Пилат, А. А. Иванов. — М. : Авалон, 2002. — 710 с.

Государственный комитет статистики Украины. — Режим доступа : http://www.ukrstat.gov.ua/express/expres_u.html.

Чепелевська Л. А. Динаміка і структура смертності населення України від зовнішніх причин смерті / Л. А. Чепелевська, О. В. Любінець // Вісник соц. гігієни та орг. охорони здоров’я. — 2008. — No 2. — С. 4—9.

Стан здоров’я населення України та забезпечення надання медичної допомоги : аналіт.-стат. посіб. / [Гайдаєв Ю. О., Коваленко В. М., Корнацький В. М. та ін.]. — К. : МОЗ України, 2007. — 97 с.

Глобальная стратегия ВОЗ в области рациона питания, физической активности и здоровья (утв. Всемирной ассамблеей здоровья 57.17 от 22 мая 2004 г.) // Врач. — 2004. — No 7. — С. 21—22.

Официальные материалы конгресса Европейского общества кардиологов (Мюнхен, 30 августа – 3 сентября 2008 г.). — Режим доступа : http://medreview.com.ua/issues/6/article3.

British Heart Foundation ; Health Promotion and Economic Research Groups ; Department of Public Health. — University of Oxford. — European cardiovascular disease statistics 2008. — Way of access : http://www.heartstats.org.

Погорелов Я. Д. Избыточная масса тела – актуальная проблема в современном мире / Я. Д. Погорелов, А. И. Лазаренко, Б. Г. Муратова // Вопросы питания. — 2003. — No 6. — С. 36—39.

Каменский А. Ожирение: эпидемиология, риски для здоровья, классификация и формы распределения жировой ткани / А. Каменский // Ліки України. — 2005. — No 2. — С. 37—41.

Улумбекова Г. Э. Здоровье населения в Российской Федерации: факторы риска и роль здорового питания / Г. Э. Улумбекова // Воросы питания. — 2010. — Т. 79, No 2. — С. 33—38.

Дієтичні рекомендації, розроблені Європейським товариством кардіологів спільно з Європейським товариством атеросклерозу // Новости медицины и фармации в Украине ; Всеукраинское специализированное медико-фармацевтическое изд. — 2004. — No 9 (149). — С. 15.

Коваленко В. М. Харчування в профілактиці та лікуванні хвороб системи кровообігу / В. М. Коваленко, Н. В. Давиденко, В. М. Барнацкий. — К. : МОЗ України, 2003. — 52 с.

Давиденко Н. В. Динаміка особливостей харчування та серцево-судинні захворювання (15-річне дослідження) / Н. В. Давиденко // Проблеми харчування. — 2006. — No 3. — С. 17—23.

Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення : постанова Кабінету Міністрів України No 656 від 14 квіт. 2000 р. // Офіц. вісн. України. — 2000. — No 16. — Ст. 675.

Деякі питання продовольчої безпеки : постанова Кабінету Міністрів України No 1379 від 5 груд. 2007 р. // Урядовий кур’єр. — 2007. — 12 груд. (No 233).

Цимбалиста Н. В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно обумовлена захворюваність/ Н. В. Цимбалиста, Н. В. Давиденко // Проблеми харчування. —2008. — No 1—2. — С. 32 —35.

Давиденко Н. В. Динаміка особливостей харчування та аліментарно-залежних факторів ризику серцево-судинних захворювань в чоловічій популяції за даними 25-річного моніторингу / Н. В. Давиденко // Проблеми харчування. — 2008. — No 1—2. — С. 20—27.

Корецький В. Л. До проблеми безпеки харчування та моніторингу якості життя населення України / В. Л. Корецький, Н. М. Орлова // Проблеми харчування. — 2006. — No 1. — С. 42—44.

Preventing Chronic Diseases: a vital investment. — Geneva. : WHO, 2005. — 128 p.

Published

2011-06-16

How to Cite

YEGOROV Б., & MARDAR М. (2011). State of Ukrainian population nutrition. NTERNATIONAL CIENTIFIC-RACTICAL OURNAL OMMODITIES ND ARKETS, 11(1), 140–147. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1478

Issue

Section

POPULATION’S DIET FORMATION