Properties of basalt fibers

Authors

  • Grygoriy PUGACHEVSKIY Kyiv National University of Trade and Economics
  • Olexandra SHVETS Kyiv National University of Trade and Economics

Keywords:

basalt fibers, chemical stableness, thermo isolation, acoustic and filter characteristics

Abstract

In this article we analysed the stores of basalt in Ukraine and examined the technology of the production of basalt fibres. We analysed the chemical stableness of basalt fibres. On the basis of the sources concerning the features and chemical composition of basalt fibres we determined possible branches of their application.

Author Biographies

Grygoriy PUGACHEVSKIY, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Olexandra SHVETS, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

References

Украинский гранит. –– Режим доступа : http://belaya-rus.deal.by/a4007-ukrainskij-granit.html.

Новицький О. Г. Дослідження та удосконалення процесів отримання базальтових волокон та виробів на їх основі: автореф. дис. на здобуття наук. ступ. канд. техн. наук: спец. 05.17.08 "Процеси та обладнання хімічної технології" / О. Г. Новицький. — К. : НТУУ "КПІ", 2006. — 21 с.

Тищенко В. Г. Тонкие минеральные волокна из базальта / В. Г. Тищенко, Л. М. Селезнев. –– К. : Знання, 1975. –– 21 с.

Лисаківський О. М. Удосконалення технології виготовлення базальтових тканин : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.19.03 "Технологія текстильних матеріалів" / О. М. Лисаківський ; Київ. нац. ун-т технол. та дизайну. –– К. : КНУТД, 2004. –– 21 с.

Термо- и огнезащитные ткани для спецодежды / [Лаврентьева Е. П., Дьяченко В. В., Михайлова М. П., Ковальчук Л. С.] // Текстильная пром-сть. –– 2010. –– No 11. –– С. 54––57.

Published

2012-06-01

How to Cite

PUGACHEVSKIY Г., & SHVETS О. (2012). Properties of basalt fibers. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 13(1), 151–156. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1422

Issue

Section

IMPROVEMENT OF CONSUMER PROPERTIES OF NONFOODS