Biological value of secondary raw fish

Authors

Keywords:

structure substances, secondary raw fish, silver carp, morphological composition, nutritional value, amino acid composition

Abstract

The results of studies of morphological composition of fresh fish (silver carp white and bright ones) and biological value of secondary raw fish after taking into pieces (heads, fins and bones) have been given. Amino acid composition of proteins of fish raw material has been analyzed, high biological value of secondary raw fish and prospects of its use for the production of natural structure substances has been defined.

Author Biographies

Olena SYDORENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Anastasia TYNITSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

References

Вдовенко Н. В. Сучасний стан та напрямки розвитку рибного господарства в Україні / Н. В. Вдовенко // Економіка АПК. — 2010. — No 3. — C. 15.

Черевко А. И. Новые направления переработки прудовой и океанической рыбы в кулинарную продукцию / А. И. Черевко, Т. М. Постнов, И. О. Пронин : моногр. — Х. : ХДАТО. — 2003. — 149 с.

Новинний дайджест за листопад – грудень 2011 року. Український ринок риби. — Режим доступу : http://ibcontacts.com.ua/ukrayinskyi-rynok-ryby.

Технология комплексной переработки гидробионтов : учеб. пособ. / [Сафронова Т. М., Богданов В. Д., Бойцова Т. М. и др.] ; под ред. Т. М. Сафроновой. — Владивосток : Дальрыбвтуз, 2004. — 365 с.

Андрусенко П. И. Малоотходная и безотходная технология при обработке рыбы / П. И. Андрусенко. — М. : Агропромиздат, 1988. — 112 с.

Петриченко Л. К. Обработка растительноядных рыб / Л. К. Петриченко. — М. : Агропромиздат, 1990. — 92 с.

ГОСТ 7636–85. Рыба, морские млекопитающие, морские беспозвоночные и продукты их переработки. Методы анализа. — Введ. 1986—01—01. — М. : Изд-во стандартов, 1985. — 138 с.

Базарнова Ю. Г. Применение натуральных гидроколлоидов для стабилизации пищевых продуктов / Ю. Г. Базарнова // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. — 2005. — No 2. — С. 84—87.

Кушнір Ю. Гидроколлоиды / Ю. Кушнир // Продукты & ингредиенты. — 2008. — No 5. — С. 106—107.

Цибизова М. Е. Практические аспекты получения структурообразователей из коллагеносодержащего рыбного сырья / М. Е. Цибизова // Вестн. Астраханского гос. техн. ун-та. — (Серия "Рыбное хозяйство"). — 2011. — No 1. — С. 145—151.

Романенко О. В. Споживні властивості нових пресервів на основі прісноводної риби : дис. ... канд. техн. наук: 05.18.15 : захищена 30.03.07 : затв. 27.05.07 / Романенко Олена Валеріївна. — К., 2007. — 204 с.

Пищевые вещества. Белки и аминокислоты. — Режим доступа : http://manzhos.inf.ua/page24.html.

Рогов И. А. Химия пищи / И. А. Рогов, Л. В. Антипова, Н. И. Дунченко. — М. : КолосС, 2007. — 853 с.

Published

2012-06-01

How to Cite

SYDORENKO О., & TYNITSKA А. (2012). Biological value of secondary raw fish. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 13(1), 144–150. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1421

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>