Sweet sauces for prevention of iodine deficit diseases

Authors

  • Vitaliy CORZUN Institute of hygiene and medical ecology the name of A. Marzeeva AMS of Ukraine
  • Iryna ANTONYUK Kyiv National University of Trade and Economics https://orcid.org/0000-0003-4629-3403

Keywords:

state of iodine deficit, fucus, vitapectyn, chocolate nut sauce

Abstract

Number of problems related to the deficit of iodine and other micro elements in the food of people are pointed in the article. Technology of new sweet sauce chocolate nut «Mulatka» with the use of fucus and vitapektyn, which is characterized with high maintenance of iodine, selenium and other mineral substances has been developed.

Author Biographies

Vitaliy CORZUN, Institute of hygiene and medical ecology the name of A. Marzeeva AMS of Ukraine

doctor of medicine sciences, professor

Iryna ANTONYUK, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

References

Корзун В. Н. Харчування в умовах широкомасштабної аварії та її наслідків / В. Н. Корзун, В. І. Сагло, А. М. Парац / Укр. мед. часопис. — 2002. — XI–XII. — С. 99—105.

Касаткина Э. П. Роль щитовидной железы в формировании интеллекта / Э. П. Касаткина // Лечащий врач. — 2003. — No 2. — С. 24—28.

Клинико-морфологическое обоснование необходимости профилактики йоддефицитных состояний во время беременности / [Венцковский Б. М., Сенчук А. Я., Задорожная Т. Д., Дарвиш А. В.] // Репродуктивное здоровье женщины. — 2004. — No 1 (17). — С. 23—25.

Weber G. Thyroid function and puberty / G. Weber // J. Pediatr. Endocrinol. Metab. — 2003. — Vol. 16, N 2. — P. 253—257.

Фадеев В. В. Йоддефицитные заболевания и беременность / В. В. Фадеев // Гинекология. — 2003. — Т. 5, No 4. — С. 17—24.

Медико-социальное значение использования морских водорослей в питании населения / [Корзун В. Н., Парац А. Н., Нестер Т. И., Буряченко Л. Ю.] // Человек, питание, здоровье : материалы междунар. науч. конф. — Тверь, 2006. — С. 42—51.

Подлегаева Т. В. Методы исследования свойств сырья и продуктов питания / Т. В. Подлегаева, А. Ю Просеков. — Кемерово : Кемеровский технол. ин-т пищевой пром-сти, 2004. — 101 с.

Published

2012-06-01

How to Cite

CORZUN В., & ANTONYUK І. (2012). Sweet sauces for prevention of iodine deficit diseases. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 13(1), 89–94. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1411

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE FOOD-STUFFS